Da, ai citit bine!
Oficialii din Dubai planuiesc ca 25% dintre cladirile construite pana in 2030 sa fie printate 3D. Initiativa face parte dintr-un proiect numit “Muzeul Viitorului” prin care se doreste dezvoltarea mai multor prototipuri de ultima generatie.
Prin construirea primei cladiri printate 3D, complet functionala, Dubai doreste sa devina un hub international pentru inovatie.
Cladirea destinata birourilor va avea o suprafata de aproximativ 200 mp, fiind printata strat cu strat de un echipament de 6 m inaltime, asamblata la locul santierului.
” Scopul nostru principal e sa asiguram ca pana in 2030, 25% dintre cladirile din Dubai sa fie realizate prin tehnologia de printare 3D, iar acest procentaj va fi crescut odata cu dezvoltarea tehnologica globala, dar si in raport cu cererea pietei” a declarat Sheicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vice Presedinte al Emiratelor Unite Arabe si Prim Ministru si Lider al Dubaiului.
Sheicul a mai declarat ca aceasta tehnologie va crea valoare economica si beneficii in valoare de miliarde de dolari. Reducerea timpului de construire cu pana la 10% la nivelul tehnologiei existente la momentul actual si scaderea necesarului de forta de munca necalificata pot impreuna sa reduca costurile finale si impactul asupra mediului inconjurator.
Sectoarele vizate de aceasta inovatie tehnologica sunt cel al constructiilor, cel al produselor medicale si cel al produselor destinate consumatorului final, dar cu focus pe arii cheie din fiecare domeniu.
Piata pentru printurile 3D se estimeaza ca va ajunge sa valoreze 120 miliarde dolari pana in 2020 si aproximativ 300 miliarde dolari pana in 2030.
Tags: proiecte futuriste