Concepte inovative – un altfel de scoala

Continuam seria articolelor despre scoli inovative care au redefinit atat felul de predare cat si ambianta. De aceasta data discutam despre o scoala din Espoo, Finlanda.

Scoala cu o suprafata de peste 10.000 metri patrati, a fost construita pentru a gazdui o gradinita, o scoala primara, o scoala gimnaziala, o cantina, o sala de sport si multe altele. Spatiul generos este impartit in incaperi aerisite si luminoase, care promoveaza ideea de spatiu deschis.


Dincolo de amenajarea spatiului care aduce mai mult a muzeu de arta decat scoala, activitatile de zi cu zi se desfasoara putin altfel decat intr-o scoala obisnuita.


In salile de clasa nu exista tabla de scris. In locul ei, copiii folosesc laptopuri  cu materiale special concepute pentru a putea fi predate pe suportul digital, iar cursurile de desfasoara intr-o ambianta nonconformista in care cei mici pot sta in ce pozitie doresc, ba chiar pot discuta intre ei – acest lucru fiind chiar incurajat.


Sala de mese este construita in asa fel incat sa poata fi folosita si pe post de sala de evenimente. Cantina este locul unde profesorii se intalnesc cu copiii, fiind o parte integrata tot procesului de invatare.


Spatiile deschise au fost concepute pentru a intampina nevoia de miscare a celor mici. In functie de varsta, scoala primara si gimnaziul au zone diferite in care pot petrece timpul liber.

Dupa ce se incheie cursurile, scoala se transforma intr-un centru de activitati pentru intreg cartierul, astfel cladirea si locatia sunt folosite la capacitate maxima.

Pentru realizarea decorului, arhitectii au propus materiale naturale pentru a crea o ambianta calda si placuta.

Peretii externi au fost decorati cu caramida expusa, in diferite tipare pentru a incuraja imaginatia copiilor, iar intrarile pentru fiecare clasa are cate un coridor de acces vopsit intr-o alta culoare pentru ca cei mici sa nu se rataceasca in giganta cladire.

Fiecare zona de joaca pentru copii este atent impartita dar fara a fi imprejmuita. Ideea din spate este ca prin folosirea gardurilor se incurajeaza rebeliunea copiilor de a depasi acele obstacole. Astfel zonele sunt dicret separate, dar toate fac parte din acelasi intreg.

Acest model de scoli care au evoluat dincolo de metoda clasica de educare, ajuta copiii sa se dezvolte mult mai rapid si sa ajunga mai departe fata de cei din sistemul traditional. In plus, probleme psihologice dezvoltate la copii in timpul scolii, sunt aici mult mai rare. Nu in ultimul rand, scoala implica si comunitatea prin activitati care se desfasoara in acest loc, iar rezultatul final este o comunitate mult mai unita.

Surse foto:  livejournal

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.