Ce inseamna stelele Michelin pentru un restaurant

Distinctia stelelor Michelin inseamna recunoasterea calitatii serviciilor unui restaurant oriunde in lume. Experienta de a lua masa intr-un restaurant chiar si cu o stea Michelin este net superioara oricarei alte locatii in care ai mancat pana atunci.

Ce inseamna stelele si cum se acorda?

Istoria acordarii de stele Michelin incepe de mai bine de un secol si are legatura cu acel producator de anvelope pe care multi il cunosc deja. Pe la inceputul secolului 20, cei de la compania de anvelope Michelin au lansat un ghid turistic cu locatii de vizitat in Franta pentru a incuraja calatoriile. Trimitand “clienti anonimi” la diferite restaurante, cei de la Michelin aduna recenzii cu ajutorul unor gurmazi deosebit de atenti la detalii cat si cu o memorie excelenta cand vine vorba de ce au mancat si compararea diferitelor retete servite in locatii din jurul lumii.

 

Pe baza acestor recenzii, un grup de specialisti iau decizia de a oferi stelele Michelin restaurantelor pe care le-au vizitat.

 

Stelele sunt acordate in intregime pe baza recenziilor anonime oferite de specialistii lor, iar numarul maxim de stele pe care le poate primi un restaurant sunt 3:

 

  • 1 stea inseamna un local bun la care sa te opresti in calatoria ta, indicand un restaurant foarte bun pentru categoria din care face parte, cu mancare pregatita la un standard inalt de calitate.

 

  • 2 stele inseamna un local bun pentru care sa te abati din drum, indicand un restaurant excelent cu mancare atent pregatita, cu mancare care iese in evidenta prin calitatea ei

 

  • 3 stele inseamna un local pentru care merita sa faci special o calatorie, indicand o bucatarie exceptionala, unde se mananca extrem de bine. Mancarurile distincte sunt pregatite foarte precis, folosind ingrediente superlative.

 

Aceste stele sunt foarte ravnite pentru ca sunt foarte greu de obtinut si ele pot decide succesul unui restaurant, sau esecul atunci cand sunt luate.

 

In plus, majoritatea restaurantelor nu beneficiaza de aceste stele, deci raritatea lor indica si valoarea pe care o aduc numelui oricarui local.

 

Nu exista un ghid care sa explice ce anume cauta cei de la Michelin cand vine vorba de acordarea de stele, dar ei sunt renumiti pentru aprecierea rafinamentului unui local, chiar inclinat spre un decor clasic, elegant spre opulent, si cu o atentie la detalii demna de un ceasorinicar.

 

Dar cel mai mult apreciaza mancarea, calitatea ei si a ingredientelor folosite, tehnica de pregatire si combinare a gusturilor, personalitatea bucatarului ce se regaseste in mancare, costul raportat la servicii, dar si frecventa cu care clientii revin.

 

Dincolo de pasiunea si talentul din bucatarie, o atentie deosebita trebuie acordata de la preluarea rezervarilor, pana la cum este amenajat localul, terasa sar si zona de parcare.

 

In Romania niciun restaurant nu a primit inca aceasta distinctie, dar bucataria noastra este demna de recunoasterea internationala. Cat despre ambianta si experienta, Romania nu duce lipsa de locatii spendide atat in zona istorice cat si in mijlocul naturii. Iar specialistii nostri in decor si executie asteapta nerabdatori urmatoarea mare provocare!

 

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.